Fudbal na Olimpijadi - Jedino zlatno odličije bivše Jugoslavije video

Fudbal na Olimpijadi - Jedino zlatno odličije bivše Jugoslavije  video
Fudbal na Olimpijadi postaje sve popularniji sport. Ove godine u Londonu turnir će se održati u tri različite države na kojem će učestvovati svetske zvezde poput Gigsa, Neimara i Albe. Takođe, reprezentacija nekadašnje Jugoslavije je jedino zlatno odličije, računajući sva fudbalska takmičenja, osvojila upravo na Olimpijadi.

Kada su letnje Olipijske igre u pitanju, u prvom planu su atletika, košarka i plivanje, dok je fudbal u drugom planu. Međutim, u poslednjih nekoliko godina stvari se polako menjaju.

 

Ranije je, kako bi se izbegao moderni profesionalizam i istakao sportski duh, na Olimpijadi bilo dozvoljeno isključivo učešće poluprofesionalnim fudbalerima. Vremenom je ova odluka preinačena tako da su formirane olimpijske selekcije profesionalnih fudbalera do 23 godine, da bi ubrzo nakon toga po trojici reprezentativaca u svakoj ekipi, koji su stariji od dozvoljene starosne granice, bilo dozvoljeno učešće na fudbalskom turniru.

 

Fudbalski turnir je takođe specifičan po tome što je Međunarodni olimpijski komitet dozvolio da se odigrava u više gradova. Ove godine "u Londonu" fudbalsko takmičenje će se održati u nekoliko britanskih gradova od škotskog Glazgova, preko Mančestera i Njukasla koji su na severu Engleske, pa sve do velškog Kardifa koji je na krajnjem jugu.

 

Iz Olimpijade u Olimpijadu fudbal postaje sve popularniji sport na ovoj manifestaciji o čemu svedoči prisustvo sve većeg broja svetski poznatih zvezda a samim tim i gledalaca na stadionima. Dok ranije klubovi uglavnom nisu dozvoljavali igračima, u strahu od povreda, da učestvuju na olimpijskim smotrama, sada su se stvari promenile tako da ćemo u Londonu gledati jednog Rajana Gigsa, Edisona Kavanija, Neimara, Žordija Albu, Ćavija Martineza ili pak Luisa Suareza i Tijaga Silvu.

 

Kada se pogleda dosadašnji učinak reprezentacija na Olipijadama, najviše zlatnih medalja osvajale su  selekcije Mađarske i Velike Britanije po tri, zatim slede Argentina, Sovjetski Savez i Urugvaj sa po dve, dok nekadašnja Jugoslavija može da se podiči činjenicom da je na Olimpijadama uspešnija od Brazila pošto je 1960 u Rimu osvojila zlatnu medalju, što je jedino odličije koje nedostaje "kariokama" u njihovoj bogatoj fudbalskoj riznici. 

 

Ipak, treba biti pošten do kraja i reći da je Brazil osvojio sva moguća takmičenja (osim Olimpijade) dok je Jugoslavija osvjajanjem pomenutog zlatnog odličija u Rimu, ako se ne računa uspeh mlade reperezentacije koja je 1987. godine bila prva na Svetskom prvenstvu u Čileu, jedini put bila na na nekom većem fudbalskom takmičenju na najvišem postolju.

 

Prvi i jedini put "plavi” su osvojili zlatnu medalju u fudbalu pobedivši u finalu Olimpijaskih igara u Rimu Dansku sa 3:1, a u finale ušli su "iz šešira” dr Mihajla Andrejevića, člana FIFA, jer je polufinalni susret sa Italijom u Napulju i posle produžetaka završen bez pobednika (1:1), pa je prema tadašnjim propisima odlučivao žreb. Iz šešira je ser Stenli Raus, predsednik FIFA, izvukao cedulju na kojoj je pisalo "Jugoslavija”.

 

Osvajači pomenute zlatne medalje bili su:

Milutin ŠOŠKIĆ, golman, rođen 1936. Klub: Partizan (Beograd).
Blagoje VIDINIĆ, golman, rođen 1934. Klub: Radnički (Beograd).
Vladimir DURKOVIĆ, rođen 1937. Klub: Crvena zvezda (Beograd).
Fahrudin JUSUFI, rođen 1939. Klub: Partizan (Beograd).
Ante ŽANETIĆ, rođen 1936. Klub: Hajduk (Split).
Novak ROGANOVIĆ, rođen 1932. Klub: Vojvodina (Novi Sad).
Željko PERUŠIĆ, rođen 1936. Klub: Dinamo (Zagreb).
Andrija ANKOVIĆ, rođen 1937. klub: Hajduk (Split).
Tomislav KNEZ, rođen 1935. Klub: Dinamo (Zagreb).
Milan GALIĆ, rođen 1938. Klub: Partizan (Beograd).
Borivoje KOSTIĆ, rođen 1930. Klub: Crvena zvezda (Beograd).
Velimir SOMBOLAC, Klub: Partizan (Beograd).
Aleksandar KOZLINA, rođen 1938. Klub: Vojvodina (Novi Sad).
Željko MATUŠ, rođen 1935. Klub: Dinamo (Zagreb).
Dušan MARAVIĆ, rođen 1939. Klub: Crvena zvezda (Beograd).
Zvonko BEGO, rođen 1940. Klub: Hajduk (Split).
Silvestar TAKAČ, rođen 1940.Klub: Vojvodina (Novi Sad).

JUGOSLAVIJA, fudbal, muškarci – ZLATNA MEDALJA
REZULTATI (16 ekipa iz 16 zemalja)
Kvalifikaciona grupa:
Jugoslavija – UAR 6:1 (3:0)
Jugoslavija – Turska 4:0 (1:0)
Jugoslavija – Bugarska 3:3 (0:0)


Polufinale: Jugoslavija – Italija 1:1 (0:0,0:0) žreb
Finale: Jugoslavija – Danka 3:1 (2:0)

 

Reprezentacija bivše Jugoslavije je pored ove zlatne medalje osvojila još tri srebrne i jednu bronzanu medalju.

 

Komentari (0)

Dodaj komentar

IZ MEDIJA

Klop: Neće to biti borba moje stare i nove ljubavi

31. 03. 2016.

Menadžer Liverpula Jirgen Klop rekao je da je više zabirnut zbog pretnje koju će Borusija iz Dortmunda napraviti na terenu, nego svojih emocija. Klop je sedam godina bio na klupi kluba iz Dortmunda i zaslužan je za neke od najvećih uspeha Borusije, pa se očekuje da će povratak na „Vestfalen“. Izvor: B92

 

Turski fudbaler pozitivan na doping testu

31. 03. 2016.

Fudbaler Fenerbahčea Gokan Gonul bio je pozitivan na doping testu, objavili su turski mediji. Turski fudbaler je zabranjenu supstancu dobio upravo zbog te povrede, pošto se navodi da je pre same utakmice dobio injekciju protiv bolova u čijem je ona sastavu bila. Izvor: B92

 

Agent: Baloteliju je potreban prekidač

31. 03. 2016.

Napadaču Milana Mariju Baloteliju potreban je prekidač da bi se vratio sa osmehom na teren, tvrdi njegov agent Mino Rajola. Italijanski fudbaler je od početka sezone na pozajmici u redovima ’Rosonera’ iz Liverpula, a milanski klub ima šansu da otkupi njegov ugovor, ali se čini da će od toga odustati. Izvor: B92

 

Murinjo u Valensiji za 15 miliona godišnje?

31. 03. 2016.

Žoze Murinjo na korak je od prelaska u Valensiju, preneli su britanski mediji. Prema ugovoru, Portugalac bi primao godišnju platu od 15 miliona funti i imao bi 100 miliona funti za transfere. List navodi da su o tim uslovima Mendes, Murinjo i predsednik Valensije Piter Lim razgovarali prošlog meseca u Singapuru. Izvor: B92

 

:: Više vesti iz medija ::