Atmosfera u medijima pred "večiti derbi" - Strah od nereda

Atmosfera u medijima pred
Posle incidenta i prekida kvaflikacione utakmice Srbija - Albanija, na redu je 147. "večiti derbi". Svi akteri utakmice između Partizana, kao i većina domaćih medija apelovali su na navijače da ne prave incidente već da zajednički pomognu u pravljenju sportskog spektakla.

Podstrekivanje netrpeljivosti prema Srbima na Kosovu, napadi na lokale u Vojvodini čiji su vlasnici Albanci i međuetnička pesničenja po evropskim metropolama prisutna su i treći dan nakon skandala na fudbalskoj utakmici Srbija - Albanija. Reklo bi se da "večiti derbi" dolazi u potpuno pogrešnom trenutku, međutim mediji apeluju na svest građana.

 

RTS tako prenosi da je prekid utakmice sa Albanijom u kvalifikacijama ponovo stavio srpski fudbal na naslovne strane svetskih medija i to nažalost opet u negativnom kontekstu, ali i da je današnji susret u Humskoj prilika za bolji utisak i slanje lepše slike u svet. "Blic" otvoreno apeluje:

 

"Da, pamet u glavu. I to ne samo zbog priče o uzrocima i posledicama. Ne ni zbog podsećanja da ste ovom narodu korisniji u situacijama kad "grobari" nose humanitarnu pomoć na Kosovo, a "delije" pomažu obnovu manastira ili daju krv. Ni zbog hrišćanstva u koje se uzdate u onim danima koji se prazničnim smatraju. Ne. Već iz jednog potpuno običnog, a tako važnog razloga:

 
Derbi je. 
 
Hajde da ga igramo.  
 
Ionako smo već pokazali da umemo da ga upropastimo.
 
(Kako se to derbi "igra" na tribinama? Tako što budeš duhovitiji i glasniji od onih prekoputa, ma koji da je rezultat. I tako što svojim ponašanjem - demantuješ  naslov ove priče)"
 
 
U saopštenju uprave današnjeg domaćina Partizana ističe se da će "večiti derbi" (19.00) pored tradicionalnih navijačkih tenzija istrasti, biti pod posebnom lupom zbog nedavnih incidenata na utakmici Srbije i Albanije.
 
"Nema sumnje da će oči fudbalske Evrope biti uprte u Beograd i da će svaki iole ozbiljniji incident pogoršati sliku o nama i negativno uticati na odluku Evropske fudbalske unije o pomenutoj reprezentativnoj utakmici", navodi se u saopštenju.
 
Partizan ističe da se u skorijoj prošlosti dešavalo da pojedinciili male grupe huligana svojim ispadima stvaraju pogrešnu sliku oostalim srpskim navijačima.
 
"Dokažimo sutra da nismo rasisti, huligani, varvari, da su uvrede koje ovih dana stižu na naš račun neistinite i pogrešne. Dokažimo da najvažnija utakmica srpskog fudbala može da protekne u sportskom navijanju i da bezbednost aktera i gledalaca nije i neće biti ni na koji način ugrožena. Prepustimo fudbalerima da na terenu reše ko je bolji u ovom trenutku, nemojmo se nadmetati u nasilju, prostaklucima i primitivizmu. Takvo ponašanje nije primereno tradicijama i vrednostima našeg naroda, to nismo mi", poruka je iz Partizana.
 
Zanimljiv deo saopštenja je i onaj u kojem uprava crno-belih pominje mogućnost provokacija "neke treće strane". Nije precizirano koja je to strana.
 
"Nažalost, ponovo su moguće provokacije koje će eventualno doći sa neke „treće strane“. Apelujemo na gledaoce da sačuvaju mir i dostojanstvo, da se posvete isključivo bodrenju svog omiljenog kluba. Bilo kakvim političkim porukama i parolama nije mesto na sportskim borilištima.  Obratili smo se nadležnima da nam pruže neophodnu pomoć u organizaciji utakmice i verujemo da će policija i druge bezbednosne službe angažovati povećani broj svojih pripadnika, da će ih postaviti svuda gde postoji opasnost od incidenata, uključujući i prostor oko terena i da će zajedno sa redarskom službom preduprediti eventualne pokušaje pojedinaaca da pokvare praznik srpskog fudbala".

Komentari (0)

Dodaj komentar

IZ MEDIJA

Klop: Neće to biti borba moje stare i nove ljubavi

31. 03. 2016.

Menadžer Liverpula Jirgen Klop rekao je da je više zabirnut zbog pretnje koju će Borusija iz Dortmunda napraviti na terenu, nego svojih emocija. Klop je sedam godina bio na klupi kluba iz Dortmunda i zaslužan je za neke od najvećih uspeha Borusije, pa se očekuje da će povratak na „Vestfalen“. Izvor: B92

 

Turski fudbaler pozitivan na doping testu

31. 03. 2016.

Fudbaler Fenerbahčea Gokan Gonul bio je pozitivan na doping testu, objavili su turski mediji. Turski fudbaler je zabranjenu supstancu dobio upravo zbog te povrede, pošto se navodi da je pre same utakmice dobio injekciju protiv bolova u čijem je ona sastavu bila. Izvor: B92

 

Agent: Baloteliju je potreban prekidač

31. 03. 2016.

Napadaču Milana Mariju Baloteliju potreban je prekidač da bi se vratio sa osmehom na teren, tvrdi njegov agent Mino Rajola. Italijanski fudbaler je od početka sezone na pozajmici u redovima ’Rosonera’ iz Liverpula, a milanski klub ima šansu da otkupi njegov ugovor, ali se čini da će od toga odustati. Izvor: B92

 

Murinjo u Valensiji za 15 miliona godišnje?

31. 03. 2016.

Žoze Murinjo na korak je od prelaska u Valensiju, preneli su britanski mediji. Prema ugovoru, Portugalac bi primao godišnju platu od 15 miliona funti i imao bi 100 miliona funti za transfere. List navodi da su o tim uslovima Mendes, Murinjo i predsednik Valensije Piter Lim razgovarali prošlog meseca u Singapuru. Izvor: B92

 

:: Više vesti iz medija ::